مفاصل ساختارهایی هستند که دو یا چند استخوان را در به هم متصل می کنند. آنها در پاها، مچ پا، زانو، باسن، بازوها و بسیاری از قسمت های دیگر بدن شما یافت می شوند.

مفاصل توسط بافتهای نرم احاطه و محافظت می شوند. ورم زمانی ایجاد می شود که مایع در این بافت ها تجمع یابد. درد، سفتی یا هر دو ممکن است با ورم مفصل همراه باشد. همچنین ممکن است متوجه شوید که مفصل آسیب دیده بزرگتر از حالت طبیعی یا نامنظم به نظر می رسد.
ورم مفصل می تواند علامتی از یک بیماری مزمن مانند آرتریت یا آسیب (مانند دررفتگی) باشد که نیاز به مراقبت های پزشکی دارد.

علت ورم مفاصل چیست؟

یکی از شایع ترین علل ورم مفصل، آرتروز است. برخی از رایج ترین انواع آرتریت عبارتند از:

  • اُستئوآرتریت
  • روماتیسم مفصلی
  • نقرس
  • آرتریت پسوریاتیک
  • آرتریت سپتیک

ورم مفاصل می تواند ناشی از سایر شرایط مزمن، بیماری ها یا آسیب های حاد نیز باشد.

اُستئوآرتریت

اُستئوآرتریت شایع ترین نوع آرتروز است. علت آن خراب شدن طبیعی غضروف مفصلی در طول زمان است.
وقتی غضروف اطراف مفصل از بین می رود، استخوان ها روی هم ساییده می شوند. این مسئله می تواند منجر به ورم، درد و سفتی مفصل شود.

آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)

به گفته بنیاد آرتروز ، تقریباً 1.5 میلیون نفر در ایالات متحده مبتلا به آرتریت روماتوئید (RA) هستند. این نوع التهابی از آرتریت نیز یک اختلال خود ایمنی است (نوعی بیماری که در آن بدن شما به بافتهای سالم خود حمله می کند).
در صورت ابتلا به RA، سیستم ایمنی بدن به غشاهای مفاصل حمله کرده و باعث تجمع مایع و ورم مفاصل می شود. این کار می تواند به غضروف ، تاندون ها و رباط های مفاصل شما آسیب برساند.

نقرس

در نقرس، افزایش اسید اوریک در خون می تواند باعث رسوب کریستال های اسید اوریک در مفاصل شود که منجر به ورم و درد مفاصل می گردد. این وضعیت دردناک می تواند حاد یا مزمن باشد.

به گزارش بنیاد آرتروز، نقرس در ایالات متحده حدود 6 میلیون مرد و 2 میلیون زن یا حدود 4 درصد از بزرگسالان آمریکایی را مبتلا می کند.

اسید اوریک یک فرآورده جانبی است که بدن هنگام تجزیه برخی مواد در غذا ایجاد می کند. به طور معمول در خون حل شده و از طریق ادرار از بدن خارج می شود.

اسید اوریک وقتی به درستی دفع نشود، می تواند در مفاصل شما جمع گردد، جایی که کریستالهای سوزنی مانند ایجاد می کند. این مسئله، باعث علائم نقرس از جمله ورم مفاصل می شود.

آرتریت پسوریاتیک

آرتریت پسوریاتیک نوعی آرتریت است که می تواند بیماری پوستی پسوریازیس را همراهی کند. بنیاد آرتروز آمریکا تخمین می زند که حدود 30 درصد از مبتلایان به پسوریازیس مبتلا به آرتریت پسوریاتیک هستند.

این بیماری نوعی بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت سالم در مفاصل و پوست شما حمله می کند. این کار منجر به التهاب، تورم، درد و سفتی مفصل می شود.

آرتریت سپتیک

ورم مفاصل می تواند ناشی از عفونت در مفاصل نیز باشد که توسط باکتری ها، ویروس ها یا قارچ ها ایجاد شده است. به این نوع ورم مفصل، آرتریت سپتیک می گویند. شایع ترین علت آرتریت سپتیک، عفونت توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس است.
آرتریت سپتیک می تواند مزمن یا حاد باشد. آرتریت سپتیک مزمن نادر است.

علل دیگر ورم مفاصل

بسیاری از انواع دیگر آرتروز مانند سایر بیماری ها می توانند باعث ورم مفاصل شما شوند، مانند:

  • آسیب هایی مانند شکستگی استخوان، دررفتگی، پارگی رباط و تاندون
  • اسپوندیلیت آنکیلوزان، بیماری مزمن که باعث التهاب مفاصل می شود
  • لوپوس اریتماتوز سیستمیک (لوپوس)، یک اختلال خود ایمنی است که باعث التهاب می شود
  • کم کاری تیروئید
  • سارکوئیدوز، نوعی بیماری که در آن خوشه هایی از سلول های التهابی در بدن جمع می شوند
  • تب روماتیسمی، نوعی بیماری التهابی است که در اثر گلو درد استرپتوکوک درمان نشده یا تب مخملک ایجاد می شود
  • تاندونیت، التهاب تاندون

چه زمانی باید با پزشک مراجعه کنید؟

در صورتی که ورم مفاصل با موارد زیر همراه بود به پزشک مراجعه کنید:

  • بعد از آسیب جدی رخ داده یا باعث می شود مفصل شما ناهنجار به نظر برسد
  • علت ظاهری ندارد
  • با درد شدید همراه است
  • با تب همراه است
  • فروکش نمی کند یا شدیدتر می شود
  • زندگی روزمره شما را مختل می کند

ورم مفاصل چگونه درمان می شود؟

برنامه درمانی توصیه شده توسط پزشک به علت زمینه ای علائم شما بستگی دارد.

اگر ورم مفصل شما در پی آسیب ایجاد شده است، درمان های ساده در خانه می تواند به تسکین علائم شما کمک کند. یخ یا پک سرد را که در پارچه ای پیچیده اید، به مدت 10 دقیقه روی مفصل آسیب دیده بمالید تا ورم کاهش یابد.

با یک باند کشی مفصل را ببندید تا روی آن فشار وارد شود. هنگام استراحت، مفصل را بالا ببرید، ترجیحاً تا نقطه ای بالاتر از قلب خود. برای تسکین ناراحتی، از داروهای ضد درد بدون نسخه استفاده کنید.

همچنین ممکن است پزشک شما را تشویق کند که برای مدتی از حرکت یا افزایش وزن روی مفصل آسیب دیده خودداری کنید. از او بپرسید چقدر باید منتظر بمانید تا دوباره شروع به استفاده از آن کنید.

در حالی که دادن زمان به بدن برای بهبودی مهم است، بی حرکتی طولانی مدت مفصل می تواند باعث بدتر شدن قدرت و دامنه حرکتی شما شود.

در صورت تشخیص بیماری مزمن، مانند آرتروز یا لوپوس، برنامه درمانی توصیه شده توسط پزشک را دنبال کنید. پزشک ممکن است دارو، فیزیوتراپی یا سایر درمانها را برای کمک به تسکین علائم و حفظ سلامت مفصل توصیه کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *