آبریزش دهان چیست؟

آبریزش دهان به این معنی است که بزاق به طور ناخواسته در خارج از دهان جریان می یابد. این اتقاق اغلب در نتیجه ضعف یا رشد نکردن عضلات اطراف دهان یا داشتن بزاق بیش از حد است.

غده هایی که بزاق را تولید می کنند غدد بزاقی نامیده می شوند. شما شش نوع از این غدد را دارید که در پایین دهان، گونه ها و نزدیک دندان های جلویی قرار دارند. این غدد به طور معمول روزانه 2 تا 4 بار بزاق تولید می کنند. وقتی این غدد، بزاق بیش از حد ایجاد کنند، ممکن است دچار آبریزش دهان شوید.
آبریزش دهان در دو سال اول زندگی طبیعی است. نوزادان اغلب تا 18 سالگی تا 24 ماهگی کنترل کامل بلع و عضلات دهان را ندارند. نوزادان همچنین ممکن است هنگام دندان درآوردن دچار آبریزش دهان شوند.
در هنگام خواب آبریزش دهان طبیعی است.

آبریزش دهان می تواند در افرادی رخ دهد که سایر بیماری های پزشکی یا بیماری های عصبی مانند فلج مغزی را دارند.

 

چه عواملی باعث آبریزش دهان می شود؟

آبریزش دهان می تواند علامت یک بیماری پزشکی یا تأخیر در رشد یا نتیجه مصرف برخی داروها باشد. هر چیزی که منجر به تولید بزاق بیش از حد، مشکل در بلع یا مشکلات مربوط به کنترل عضلات شود، ممکن است منجر به آب ریزش شود.

 

سن

آبریزش دهان پس از تولد شروع می شود و با بیشتر شدن فعالیت نوزادان بین سه تا شش ماه به اوج خود می رسد. این امر طبیعی است، مخصوصاً هنگام گذراندن مراحل دندان درآوردن.

 

رژیم غذایی

رژیم های غذایی با محتوای اسیدی اغلب باعث تولید بیش از حد بزاق می شوند.

 

اختلالات عصبی

برخی شرایط خاص پزشکی می تواند شما را در معرض خطر آبریزش دهان قرار دهد، به خصوص اگر باعث از بین رفتن کنترل عضلات صورت شود. شرایط نورولوژیک، مانند فلج مغزی، بیماری پارکینسون، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک یا سکته مغزی ممکن است باعث ضعف عضلانی شود که بر توانایی بستن دهان و بلعیدن بزاق تأثیر می گذارد.

 

شرایط دیگر

آبریزش دهان معمولاً به دلیل بزاق زیاد دهان است. شرایط پزشکی مانند ریفلاکس اسید و بارداری می تواند تولید بزاق را افزایش دهد. آلرژی، تومور و عفونت های بالای گردن مانند استرپتوکوک گلو، عفونت لوزه و سینوزیت می توانند در بلع اختلال ایجاد کنند.

 

آبریزش دهان چگونه درمان می شود؟

آبریزش دهان همیشه درمان نمی شود. پزشکان معمولاً هیچ درمانی را برای افراد زیر 4 سال دارای آبریزش دهان در هنگام خواب، توصیه نمی کنند.

در صورت شدت آبریزش دهان، ممکن است درمان توصیه شود. اگر بزاق از دهان به روی لباس بریزد یا در فعالیت های روزمره تداخل ایجاد کند، در این صورت شدید تلقی می شود.
آبریزش بیش از حد ممکن است منجر به ورود بزاق به ریه ها نیز شود که می تواند باعث ذات الریه شود.

گزینه های درمانی مورد به مورد بررسی می شود، اما در نهایت پزشکی پس از ارزیابی، یک روش مناسب را انتخاب می کند.

روش غیرتهاجمی شامل امتحان مواردی مانند دارو و حرکات عضلانی دهان است. در موارد جدی تر، شما و پزشک می توانید رویکرد تهاجمی تری مانند جراحی و رادیوتراپی را در نظر بگیرید.

 

درمان از طریق تراپی

متخصصین گفتار درمانی موقعیت و کنترل وضعیت را برای کمک به بسته شدن لب ها و بلع بزاق آموزش می دهند. درمانگر در زمینه بهبود انقباض عضلانی و کنترل بزاق با شما کار خواهد کرد. در نتیجه، آبریزش دهان کاهش می یابد.

همچنین ممکن است درمانگران به شما توصیه کنند برای اصلاح مقدار غذاهای اسیدی در رژیم غذایی خود به یک متخصص تغذیه مراجعه کنند.

 

درمان از طریق وسیله یا دستگاه دندانپزشکی

دستگاه مخصوصی که در دهان قرار می گیرد به بسته شدن لب هنگام بلع کمک می کند. یک وسیله مصنوعی دهانی مانند چانه بند یا وسیله دندانپزشکی ممکن است به بسته شدن لب و همچنین حالت زبان و بلع کمک کند. اگر هنوز مقداری کنترل بلع دارید این گزینه بهترین روش است.

 

درمان از طریق دارو

برخی از داروها به کاهش تولید بزاق و آبریزش دهان کمک می کنند. از جمله:

اسکوپولامین، که به صورت وصله است و روی پوست شما قرار می گیرد تا دارو را به آرامی در طول روز وارد بدن کند. هر وصله 72 ساعت طول می کشد.
گلیکوپیرولات، که به صورت تزریق یا به صورت قرص تجویز می شود. این دارو باعث کاهش تولید بزاق می شود اما می تواند باعث خشکی دهان شود.
سولفات آتروپین، به صورت قطره در دهان تجویز می شود. این دارو معمولاً برای مراقبت از افرادی استفاده می شود که در پایان زندگی خود قرار دارند.

تزریق بوتاکس

تزریق بوتاکس ممکن است با سفت شدن عضلات صورت به کاهش علائم آب ریزش کمک کند.

 

درمان جراحی

روشهای مختلفی برای درمان آبریزش دهان تایید شده است. مسیرهای معمول، مجاری بزاقی را به پشت دهان می رساند تا از ریزش آب دهان به خارج جلوگیری کند. در روش دیگر غدد بزاقی شما به طور کامل از بین برده می شود.

 

چشم انداز آبریزش چیست؟

در کودکان، آبریزش بخشی طبیعی از رشد است. اما اگر متوجه ریزش بیش از حد شدید یا نگرانی دیگری دارید، با پزشک کودک خود مشورت کنید.

بسیاری از شرایط پزشکی باعث آبریزش می شوند، بنابراین اگر متوجه شدید که آبریزش دهان شما بیش از حد یا غیرقابل کنترل است، باید با پزشک خود مشورت کنید. بسیاری از مشکلات را می توان با درمان یا دارو به راحتی کنترل کرد، اما برخی از شرایط ممکن است نیاز به درمان جدی تری داشته باشند و نشان دهنده مشکل جدی تری باشند.
پیروی از یک رژیم غذایی سالم و مراقبت از بدن می تواند به رفع برخی مشکلات کمک کند. برای هر مورد جدی، پزشک می تواند در تهیه یک برنامه درمانی به شما کمک کند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *